Akreditacija 2017
SLO-CANIS
JUBILEJNO 10. LETO 2007-2017

Slovensko združženje inštruktorjev - Center za šolanje psov vodnikov in pomočnikov

"PO ŽŽIVLJENJU NE OSTANE TO, KAR SMO ZBRALI, TEMVEČ, TISTO KAR SMO DALI"
(G. Chandry)

SLO-CANIS, (pisarna) Erjavčeva 43, SI 2000 Maribor

 

telef: +386 (0)41 38 00 39

fax:    +386 (0)2 331 54 11

e mail: info@slo-canis.net 

         

Pokličete nas lahko kadarkoli, saj za našo spletno podobo stojijo prijazni ljudje.

 

Spoznajte Slovenijo (About Slovenia):

http://en.wikipedia.org/wiki/Slovenia


Pridružite se klepetu na FACEBOOKU:

https://www.facebook.com/groups/149953195045562/?fref=ts  
HVALA!

 

Foto: arhiv slik SLO-CANIS, vsako kopiranje fotografij je prepovedano. Avtorstvo fotografij je zaščiteno z zakonom.

10. OBLETNICA CANIS - PRIREDITEV 12. MAJA 2017 OB 18. URI v Domu Kulture v Rušah je zelo dobro uspela.... več na


Dva naša delegata sta se udeležila treh pomembnih konferenc na Dunaju v maju 2017: CEN TC 452 o oblikovanju evropskega standarda za pse vodnike in pse pomočnike, konferenca Evropske zveze psov pomočnikov (ADEu) in Mednarodne zveze terapevtskih psov (AAII). Predsednica združenja je bila tudi govornica na ADEu konferenci kjer je predstavila delovanje CANISa. Družbo jima je delal simpatičen pes vodnik, Topaz.
        Dunaj, 2017

----------------------------------------------------------------------------------------------
PES SPREMLJEVALEC ZA  FANTKA, VIDA RUDOLFA iz Ožbalta ob Dravi
Z našimi dobrodelnimi akcijami nadaljujemo. In kaj je lepšega kot to, da bomo živahnemu fantu s četrto stopnjo cerebralne paralize in njegovi družini podarili psa spremljevalca. Skupaj s CŠOD Ljubljana in Domom Škorpijon Duh na Ostrem Vrhu  bomo sodelovali v dobrodelni akciji zbiranja sredstev za nakup in šolanje psa pomočnika...več na

  Vid ga je poimenoval Belinko...
-------------------------------------------------------------------------------
SVETOVNI DAN PSOV VODIČEV in SVETOVNI DAN REŠEVALNIH PSOV
Kako smo ju mi letos obeležili? Na zanimiv način?
Ja, res je. Lotili smo se teka za vse tiste, ki bi to radi počeli, pa iz nekih razlogov tega ne zmorejo. 23. aprila sta predsednica CANIS in predsednik REPS pretekla Dunajski maraton. Z njima je uspešno pretečenih 42,195 km, z zelo solidnim časom nekaj čez štiri ure.
Aktivnosti obeh društev se res lahko že izražajo tudi v maratonskem času, saj je letošnje leto, naše jubilejno 10 in 20 leto. Še en razlog več za naše veselje.
Vsem, ki so povezani s psi, čestitamo!
Najprej treningi...
 .. in potem    uspešno
                                                                          skozi cilj...
-------------------------------------------------------------------------------

SLO-CANIS je postal AKREDITIRANA članica Svetovne zveze psov vodičev IGDF s CERTIFIKACIJO DVEH inštruktorjev GDMI ter REPREZENTATIVNA organizacija za šolanje psov pomočnikov v Sloveniji. BRAVO MI! več na ...

------------------------------------------------------------------------------

POTREBUJETE PSA VODNIKA ALI PSA POMOČNIKA?

Naši novi "CANIS" mladički, potencialni psi vodniki in psi pomočniki.


Foto: Mario, julij 2016

Informacije na info@slo-canis.net


------------------------------------------------------------

Svetovni dan živali, Svetovni dan vida, Svetovni dan bele palice, Dan invalidov.....

Pomembni mejniki, ki smo jih obeležili na različne načine. Bili smo povabljeni na dobrodelni ples v Anglijo in obiskali smo eno izmed najstarejših šol v Angliji; podali zanimiv intervju http://val202.rtvslo.si/2016/10/izvidnica-69/ ; se udeležili predstavitev na OŠ Kog in na OŠ Ptuj.

  Naš Canis v Leamington Spa šoli za pse vodiče

--------------------------------------------------------------

Festival Lupa Ljubljana

V sredo 28.09.2016 smo se v Ljubljani na Novem trgu udeležili Festivala Lupa. Predstavitve so uspele in moderator Sašo Stare je opravil odlično svoj del in nam pomagal na odru. Frodo -reševalni pes in Kira - psička pomočnica sta spet bila boj kdo je boljši. Zmagovalca seveda sta bila oba. Hvala organizatorju za lepo prireditev.

 Frodo in Kira v pripravljenosti

--------------------------------------------------------------

Evropski Teden mobilnosti in Festival Drugačnosti

Aktivni mesec za naše predstavitve se nadaljuje. Maribor  (http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174427674) in Slovenj Gradec sta poleg še 70 občin predstavila v okviru Evropskega Tedna Mobilnosti in mi smo bili zraven. Na Slovenj Graškem odru sta reševalni pes Frodo in psička pomočnica Kira tekmovala v pobiranju različnih predmetov in v veščinah, ki jih znata. Kod je bil zmagovalec: otroci 1.OŠ Slovenj Gradec so odločili, da je rezultat izenačen, ampak smo domačinki Kiri in Stojanu prepustili prvo mesto. Organizatorjema Svetu invalidov MOM (Dan mobilnosti) in Društvu paraplegikov Koroške (Festival Drugačnosti) se zahvaljujemo za povabilo.


 Dan Mobilnosti MOM


 

Huda tekma na Festivalu drugačnosti v Sl.Gradcu

----------------------------------------------------------

 5. obletnica revije KUŽEK!


Mi smo bili del nečesa lepega - Prvega Kužkovega festivala in 5. rojstnega dneva revije Kužek, 03. septembra 2016. Poglejte si kratek filmček na Planet TV:

http://www.planet.si/novice/slovenija/video-pasji-festival-pretirano-ali-ne-vsekakor-je-zabavno.html.  

http://kuzek.si/5-rojstni-dan-revije-kuzek/

https://www.facebook.com/events/928524180602458/


 Kužkovi REPSovci


 Vse najboljše reviji Kužek

--------------------------------------------------------

Zveza prijateljev mladine iz Maribora in REPS

V Izobraževalnem Centru Pekre smo  skupaj z REPS konec avgusta gostili 66 otrok iz Zveze prijateljev mladine in se prav lepo zabavali s prikazom dela reševalnih psov in njihovih vodnikov. Predstavili smo jim sistem zašite in reševanja s pomočjo reševalnih psov, kako mora biti opremljen reševalec in reševalni pes, kako se prenaša poškodovano osebo, kakšne veščine mora obvladati reševalni pse (ovire, hoja po lestvi..., poslušnost, vodenje na daljavo...). Ker so se nam "izgubili" vsi otroci, smo jih z reševalnimi psi: Gejšo, Frodom, Svito, Seno in Šano zlahka odkrili in našli. Otroci so bili zelo disciplinirani in dovzetni za našo predstavitev. Na koncu jih je vodnica Milena in reševalna psička Sena pospremila do izhoda. Slovo je bilo lepo in "na snidenje" prihodnje leto. Hvala ZPM za zgledno sodelovanje. REPSovci


 Otroci iz ZPM in REPS

---------------------------------------------------------


STE DANES ŽE KOGA OBJELI?
V mesecu juniju smo SLO-CANIS  sodelovali v družbeno odgovornem projektu Studia Moderna in se potegovali za čim večje število ˝objemov topline˝. Hja, žal smo pristali na nehvaležnem 4 mestu. Prvim trem nagrajencem pa športno čestitamo!


Vendar nam, dragi prijatelji, lahko še vedno priskočite na pomoč in nam objeme topline podarite v obliki SMS sporočila PES na 1919. S tem imamo možnost pridobitev donatorskih sredstev, ki bi nam omogočila, da izboljšamo življenje ljudem, ki nas potrebujejo! Sredstva bomo namenili prihodnjim šolanjem psov pomočnikov in terapevtskih psov. Z vašo pomočjo lahko še naprej združujemo, pomagamo splesti vezi med človekom in psom.


Svoj objem podarite tako, da nam pošljete SMS z besedico PES na 1919 (uporabniki Simobil, Telekom, Debitel, Izimobil). Iz srca Hvala


 Alenka v objemu z Zalo
-------------------------------------------------------------LETOS SMO LENTALI SKUPAJ Z REVIJO KUŽEK...

Poleg razstavljenih prodajnih izdelkov na stojnici v Mariborskem Mestnem parku in pogovorov z obiskovalci, smo letos imeli na prireditvah Festivala Lent še obširnejšo predstavitev naših društev REPS IN CANIS (dela, šolanja, programov reševalnih psov, psov vodnikov in pomočnikov, terapevtov in spremljevalcev, male pasje šole...). Imeli smo majhen poligon, kjer smo s psi pokazali svojo spretnost, prikaz poslušnosti, prikaz iskanja pogrešane osebe. Pse so lahko otroci tudi božali, cartali in jim podarili tudi kak priboljšek.

Za otroke (in odrasle otroke) smo imeli pripravljeni tudi dve dobrodelni zabavni igri: kolo sreče in podiranje lončkov, kjer so  preizkusili svoje spretnosti in srečo ter se potegovali za prikupne nagrade od podjetja Vitakrat, Mr. Pet, Meradog, Premium Pet, ZOOHIT. Večina nagrad je bila namenjena za pasje ljubljenčke, nekaj pa je bilo tudi takih za otroke in odrasle. Darila so prispevale omenjene  "pasje" trgovine in ostali sponzorji ter izdatno nas je podprla tudi revija Kužek.


Hvala vsem...in nasvidenje OBSOREJ.


 Na Lentu, 2016
--------------------------------------Zveza prijateljev mladine in miKonec septembra smo gostili 66 otrok, ki so zvedavo sledili naši predstavitvi delovnih psov. Ko so se vsi nenadoma "izgubili" na poligonu v Izobraževalnem centru Pekre, pa so jih naši reševalni psi Gejša, Frodo, Sena, Šana in Swita nemudoma poiskali. To je bilo smeha in veselja.  ZPM Otroci in mi--------------------------------------
 Več na: Mednarodna konferenca Evropske zveze psov vodnikov EGDF je potekala na Brdu pri Kranju 15.04.2016. Zelo smo ponosni na dejstvo, da je bil naš častni pokrovitelj predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
 Delegati iz 15 držav

--------------------------------------
Če smo na kaj ponosni, smo pa na tile dve sliki. Predsednik Republike Slovenije, gospod Pahor se je z našo mentorico Sabino (zraven je njen pes vodnik Baron) in Milošem zapletel v prisrčen pogovor ter na koncu sprejema nominirancev za državno nagrado na področju prostovoljstva, celo pobožal Barona. Predsedniku države, gospodu Pahorju se najlepše zahvaljujemo za sprejem dne 16.4.2014 in zanimanje za naše delo.  Med nominiranci za to prestižno nagrado je bila tudi predsednica SLO-CANIS, ga. Urbancl.  
                 Ponosni na svoje uspehe                    Prijazna gesta predsednika države
FOTO: arhiv CANIS, april 2014
.......................................

Mi ustvarjamo družabništva in spreminjamo življenja s pomočjo pomočnikov na štirih tačkah. V letu 2015 bi radi izšolali psa pomočnika za g. Lojzeta Vetriha, ki je skoraj od rojstva na invalidskem vozičku. Brez vaše pomoči ne bo šlo, zato k sodelovanju vabimo donatorje in sponzorje ter dobrotnike. Vsak cent šteje, zato bomo vaše pomoči veseli. Hvala! Pokukajte v kratek filmček REPKI UPANJA:  http://youtu.be/OtzeL-0Uy4I


Več o tem>> MEDNARODNI PROJEKTI IN AKTUALNE NOVICE .                                           

___________________________________________________
CANIS (latinsko pes) je združenje inštruktorjev, kateri šolamo družne pse, pse spremljevalce za osebe s posebnimi potrebami, pse vodnike za slepe in slabovidne osebe in pse pomočnike za gibalno ali senzorno ovirane osebe. Vseskozi uvajamo nove in prijazne načine, kako osebam, ki potrebujejo psa pomočnika, omogočiti enake pravice in želje po kakovostnem preživljanju prostega časa kot jo ima ostala populacija.

Za Canis smo sistematično določili prioritete, ki lahko dovolj preprosto in jasno pokažejo nove družbene prakse, hkrati pa odgovorijo na temeljno vprašanje, pred katerim stojimo-kako v teh pogojih vzpostaviti prvi slovenski center za šolanje psov vodnikov in psov pomočnikov in kako na vsesplošno krizo odgovoriti z ustvarjalno akcijo.  


Pravijo da je pes človekov najboljši prijatelj.

Star ljudski pregovor pravi, da je pes najboljši človekov prijatelj. Pes je družabno bitje, ima rad ljudi, je radoveden in vedno vesel tistih, ki ga imajo radi. Imeti psa pa pomeni imeti tudi veliko odgovornost, kajti pes je enakopraven član družine.

Kaj pa psi vodniki-pomočniki? Ali so tudi oni enakovreden član družine? Potrebuje tak pes večjo pozornost? Vse to in še na več Vam bomo v naslednjih vrsticah tudi odgovorili. Predstavili Vam bomo pot, ki jo "prehodi" pes vodnik-pomočnik.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIZIJA RAZVOJA združenja – center SLO-CANIS:

POSTATI v Sloveniji VODILNI CENTER za šolanje psov vodnikov za slepe osebe in pse spremljevalce za osebe s posebnimi potrebami.

 

Vizija izobraževanja in usposabljanja članov

  • Uvajanje novih spoznanj in humanih veščin v postopke izobraževanja in usposabljanja;
  • Postopno zviševanje kriterijev izbire članov strokovnega tima (strokovnost, fizične dispozicije, humanost, etičnost);

 

DOLGOROČNI PLAN:

V obdobju naslednjih 5 let načrtujemo obnovitev ali nakup poslovne stavbe ali primernih prostorov, ki bodo predstavljali pravi rehabilitacijskih center in center za šolanje psov vodnikov in psov spremljevalcev, po vzoru Evropske in Svetovne zveze šol psov vodnikov - EGDF/IGDF.

To so le nekatere izmed naših idej, vse pa temeljijo na poslanstvu našega partnerstva – humanitarnosti.

 

Kako smo sploh prišli na idejo, da bi šolali pse pomočnike?

V povezavi z Društvom za reševalne pse-REPS Maribor (www.reps.si) smo najprej izšolali psičko-pomočnico Lajko in psičko vodnico Vindi za slepo osebo. Lajko smo ob 10 obletnici društva REPS, leta 2007 podarili bivalni enoti VDC POLŽ Maribor. Oba preizkusna projekta sta se odlično obnesla in nas opogumila za naprej. Do letošnjega leta štejemo že lepo število psov diplomantov (psov vodnikov, psov pomočnikov, terapevtskih psov).

V združenju CANIS želimo še bolje opravljati tudi dejavnost posebnih terapij z našimi pomožnimi terapevti-živalmi in svetujemo tudi pri vzgoji ali rehabilitaciji problematičnih psov.

NAŠI SPONZORJI DOGODKOV SO:


   


Najlepša hvala, ker nas podpirate pri naših prizadevanjih.

EKIPA SLO-CANIS

-------------------------------------


OSEBNI ASISTENT S ŠTIRIMI TAČKAMI


PES pomočnik? Seveda, kdo pa drug.

Modri ljudje pravijo, da ne naključje, ampak naša izbira spremeni našo pot. Novi začetki spremembe, so lahko svež veter v življenju, ki znova napolni naše celice z energijo, ki jo potrebujemo, da gremo korak naprej.
A je Z MALO DOBROTE, možno priti DO SREČE NA VRVICI?

Psi pomočniki so neprecenljiva pomoč ljudem, ki potrebujejo tako pomoč zaradi svojih telesnih pomanjkljivosti. Pes pomočnik prispeva k zadovoljstvu, prijateljstvu, sproščenemu človeškemu duhu, svobodi...