Akreditacija 2017
SLO-CANIS
JUBILEJNO 10. LETO 2007-2017

Slovensko združženje inštruktorjev - Center za šolanje psov vodnikov in pomočnikov

"PO ŽŽIVLJENJU NE OSTANE TO, KAR SMO ZBRALI, TEMVEČ, TISTO KAR SMO DALI"
(G. Chandry)

PROJEKT *psi vodiči za slepe osebe* 2006-2017
Šolanje  psa  vodiča za slepe je usmerjeno izobraževanje.

 

Vaje so v nadaljevanju razvrščene po logiki težavnosti in odraščanja in ne po siceršnjih kinoloških ali preizkusnih/izpitnih navodilih. Sočasno z vajami poslušnosti potekajo, težavnosti primerno, tudi vaje iz premagovanja ovir in seveda tudi vaje iz "vodenja slepe osebe".

 

Uporabniki v začetku mislijo, da bi bilo najbolje, če bi dobil takšnega psa, ki že popolnoma obvlada osnove poslušnosti. Inštruktorji pa vemo, da bi na ta način zamudili najbolj produktivni del učenja pri mladih psih in novih vodnikih. Prav ti prvi meseci druženja lahko bodočemu timu - tj. vodniku (slepi osebi) in psu, dajo največ. Zato je nujno, da je šolanje potekalo interdisciplinarno, da je torej zajemalo cel obroč obnašanja in delovanja psa in novega vodnika.

 

Ker potrebujemo visoko vodljivega psa, tako v urbanem okolju, kot tudi v naravi, srečujemo celo paleto situacij, ki jih oba (pes in vodnik) morata spoznati,  jih sprejeti in obvladati.  Prijazen odnos do okolja v širšem pomenu, kar zajema v prvi vrsti: odnos do ljudi, do pasjih sovrstnikov, domačih živali, divjih živali, prilagoditev na timsko delo in še kaj, so "znanja", ki jih morajo vodniki zgodaj spoznati in jih ob vseh prilikah gojiti. Na  vajah, pri samem šolanju, se le redko srečamo z nekaterimi navedenimi situacijami. Zato  je potrebno vodnike skozi učni proces pogosto posebej opozarjati na primerno vzgojo psa. V učnem procesu pa smo načrtovali vaje tako,  da so vsebovale kar največ takih komponent in da se bodo logično nadgrajevale.

 

Le tako bosta vodnik in pes lahko ustrezno sledila vadbi in napredovanju: vodnik bo razumel smiselnost vaje, psu pa bo logično zaporedje olajšalo "doumeti" naše zahteve.