Zgodovina in še nekaj o nas

Ideja o šolanju psov pomočnikov se je rodila po naključju. Sekcija »terapevtskih psov« je sprva delovala pod okriljem društva REPS Maribor, društva, ki šola reševalne pse in usposablja njihove vodnike za klene reševalce.

Ob deseti obletnici društva REPS Maribor, smo želeli narediti nekaj posebnega – izšolati psa spremljevalca za osebo s posebnimi potrebami. Izšolali smo simpatično zlato prinašalko Lajko, ki je med letom 2007 in 2017 osrečevala skupino ljudi v bivalni enoti VDC Polž v Mariboru. Branko je bil ves ta čas njen odličen skrbnik.

Če želimo pogledati v tiste čase (v leto 2008), ko se je rodilo novo društvo SLO-CANIS, potem je nujno potrebno o tem zapisati nekaj besed. Hobi se je spremenil v način življenja.

Torej biti, oziroma postati na primer vodnik reševalnega psa pred recimo 25 ali 30 leti je bil velik podvig. Narediti ali ustanoviti novo društvo, ki se bo ukvarjalo s šolanjem psov pomočnikov za funkcionalno prikrajšane ljudi, to pa je bil projekt stoletja. Dobesedno. Svet nas je prehiteval za 100 let, dobesedno.

Zakaj?

Prvi psi vodniki za slepe osebe so se pojavili že pred 100 leti, prvič v Nemčiji. Potem je stvar nekoliko zamrla, ponovno vzklila v Združenih državah Amerike in prišla po drugi svetovni vojni nazaj v Evropo. S tem mislimo, na organizirano šolanje psov vodnikov za te namene. Sicer pa prvi zapisi segajo globoko v zgodovino nazaj, v 13. stoletje.

V svetu so psi pomočniki za gibalno ovirane osebe bili izšolani šele pred dobrimi 50 leti in šele pred 30 leti je ta veja zaživela tudi v Evropi. Po analizi Evropske zveze psov vodnikov (EGDF) iz leta 2013 je bilo v Evropi cca 30.000 različnih psov pomočnikov (psov vodnikov za slepe, za gibalno in senzorno ovirane osebe, za epileptike, za PTSD, za osebe z demenco, za diabetike, za otroke z avtizmom, za odkrivanje glutena, rakavih celic….). Še enkrat toliko pa je bilo tudi terapevtskih psov. Številke se z vsakim letom večajo.

Mi, takrat še mladi, entuziasti na kvadrat in še čez, z veliko energije, novimi idejami, spoznanji, opogumljeni s prvimi koraki v pravo smer, kar dobro strokovno podkovani (po desetletju zelo uspešnega delovanja na področju reševalnih psov), leta 2008, ustanovimo Združenje inštruktorjev – center za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev CANIS. Center s popolnoma novo usmeritvijo in umestitvijo na zemljevid kinologije v Sloveniji.

Prvi Britanski uporabniki psov vodnikov iz leta 1931 – Allen Caldwell s Flash, GW Lamb z Meta, Musgrave Frankland z Judy in Thomas Rhys s Folly.

Opis fotografije: Leta 79 so arheologi pri izkopavanju v Pompejih odkrili zidno poslikavo slepega moškega, ki ga vodi njegov pes.

V času med obema svetovnima vojnama, leta 1926 je američanka Dorothy Harrison Eustis že trenirala pse za vojsko, policijo in carinike v Švici. Bila je prva, ki je sprožila mednarodno gibanje za uradno šolanje psov vodnikov. Leta 1916, je na sploh prvo šolo psov vodnikov, odprl doktor Gerhard Stalling v Oldenburgu (Nemčija), ki pa je zaradi težkih razmer sprva zamrla in po drugi svetovni vojni spet zaživela v Potsdamu, blizu Berlina.

Prvi Britanski uporabniki psov vodnikov iz leta 1931 – Allen Caldwell s Flash, GW Lamb z Meta, Musgrave Frankland z Judy in Thomas Rhys s Folly.

O nas

V času 0 in 1

V času in –

Naši sponzorji

Najlepša hvala, ker nas podpirate pri naših prizadevanjih.

Kdo smo

Slovensko združenje inštruktorjev Center za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev SLO-CANIS

Pokličite nas

Pišite nam

Vabilo k sodelovanju

Z Vašo finančno ali materialno pomočjo nam lahko pomagate pri investicijah za nemoteno delovanja centra, saj za namene delovanja potrebujemo precej medicinskih in drugih pripomočkov (invalidski vozički, bele palice, poligonske ovire, posebne oprtnice za pse pomočnike…). Seveda se Vam bomo primerno oddolžili; predlagajte, mi pa Vam bomo zagotovo sledili.

KONTAKT