Taktilne oznake kot učni pripomoček
za pse vodnike in pse pomočnike

Mobilni (premični) poligon taktilnega sistema za potrebe šolanja psov vodnikov in pomočnikov je zagotovilo socialno podjetje Zavod Brez ovir, ki se ukvarjajo s pripomočki, dostopnim turizmom in osebno asistenco.

Naš novi, »premični« poligon vsebuje tako opozorilne kot vodilne taktilne oznake v skupni dolžini okoli 5 m. Postavitev poligona pa se da poljubno prilagajati glede na učne potrebe.

Taktilne oznake za naš premični poligon

Kaj so taktilne oznake? Taktilne oznake so oznake, ki so slepim in slabovidnim osebam v pomoč, da se lahko na javnih površinah in na prometnih območjih gibljejo varno ter samostojno. Osebam z okvaro vida z različnim dogovorjenim reliefnim oblikovanjem omogočajo, da se enostavneje orientirajo v prostoru ter prepoznajo potencialne nevarnosti in ovire. Standardne taktilne oznake so sestavljene iz reber in čepov, ki morajo biti razporejeni v natančno predpisanih razmikih. Če so rebra postavljena preveč narazen, to spremeni njihovo zaznavnost in naredi oznako neuporabno.

Ustrezno prilagoditev javnih površin predpisuje tudi Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI), katerega namen je preprečevanje in odpravljanje diskriminacije oseb s statusom invalida ter zagotavljanje enakih možnosti na vseh področjih življenja.

In tukaj nastopimo tudi mi s svojimi psi pomočniki. Uporaba taktilnih oznak v povezavi z belo palico in psom pomočnikom se nekoliko razlikujeta pri sami hoji. Psa vodnika naučimo, da sledi taktilnim oznakam, se ustavlja na »stojnih mestih« in nadaljuje po njih, dokler je to mogoče in smiselno.

Če vas zanima, kako pes pomočnik prepoznava taktilne oznake in se po njih tudi spretno giblje, nas lahko kontaktirate. Če z vašim psom pomočnikom potrebujete dodaten trening na različnih vrstah taktilnih oznak, smo mi pravi naslov, da se oglasite pri nas, na našem novem, taktilnem poligonu.

Zavodu Brez ovir se zahvaljujemo za neprecenljivo pomoč pri postavitvi »premičnega« poligona taktilnega sistema.

Z Zavodom Brez ovir lahko enostavno in hitro izboljšate celostno dostopnost objektov, saj nudijo tudi različna dvigala in druge pripomočke, ki omogočajo dostopnost gibalno oviranim osebam ter slepim in slabovidnim osebam. Zagotavljajo svetovanje, dobavo, prevoz in montažo. Nekatere pripomočke si lahko tudi začasno izposodite, saj nudijo poleg možnosti nakupa še ugoden najem. Več informacij in pregled ponudbe najdete na njihovi spletni strani: www.brezovir.si ali na komerciala@brezovir.si.

Naši sponzorji

Najlepša hvala, ker nas podpirate pri naših prizadevanjih.

Kdo smo

Slovensko združenje inštruktorjev Center za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev SLO-CANIS

Pokličite nas

Pišite nam

Vabilo k sodelovanju

Z Vašo finančno ali materialno pomočjo nam lahko pomagate pri investicijah za nemoteno delovanja centra, saj za namene delovanja potrebujemo precej medicinskih in drugih pripomočkov (invalidski vozički, bele palice, poligonske ovire, posebne oprtnice za pse pomočnike…). Seveda se Vam bomo primerno oddolžili; predlagajte, mi pa Vam bomo zagotovo sledili.

KONTAKT