Zdravje je ena naših največjih vrednot. Kdor ni nikoli resno zbolel, morda tega niti ne verjame. Rešitve, ki so ljudem bile na voljo v času, ko ni bilo epidemije, so bile bolj dosegljive – za pomoč so lahko zaprosili sorodnike, sosede, znance. V trenutni COVID-19 situaciji pa le-te niso izvedljive zaradi omejenega druženja in ukrepov. Zakaj? V kolikor se sumi na obolenje ali se celo zboli zaradi korona virusa mora oseba v samoizolacijo, karanteno, v hujših primerih je hospitalizirana, trajanje izoliranosti pa v nobenem primeru ni krajše od 14-ih dni. Stiske ljudi so velike. Kaj pa se zgodi, ko njihovi psi, psi spremljevalci, psi pomočniki, psi vodniki nimajo nikogar, ki bi za njih poskrbel? Psi morajo tudi v tem času biti preskrbljeni, nekdo jih mora peljati vsaj na kratek sprehod in jim omogočiti opraviti njegove biološke potrebe ali pa jih celo veterinarsko oskrbeti in jim morebiti urediti primerno začasno nastanitev.

Ali lahko tudi pes zboli za COVID-19, ali lahko tako okužbo tudi prenaša….? Odgovor je DA in zato je potrebno biti previden pri ravnanju z njim. Kako pa pri tem upoštevati še vsa priporočila NIJZ in smernice veterinarske stroke in s tem minimizirati širjenje tega tako invazivnega virusa?

Zagovorniška akcija »Odpri oči in pomagaj« je v polnem teku. V ta namen smo organizirali mrežo prostovoljcev, pripravili video CoronaPes, oblikovali flyerje, pisali članke, imeli nekaj odmevnih intervjujev in še in še. Opravili smo dodatna interna izobraževanja in REPS je prevzel koordinacijo aktivnosti na terenu o tem kako pravilno ravnati pri oskrbi psov ljudi, ki so zaradi korona virusa v karanteni ali so morda celo hospitalizirani in nimajo nikogar, ki bi poskrbel za njihove živali.

Poglobili smo sodelovanje z društvom REPS Maribor in z drugimi službami in organizacijami v sistemu CZ in ZIR, ki delujejo preventivno in aktivno na varnem soočanju z nastalimi problemi in preprečevanju širjenja virusa Covid-19. Aktivno želimo pristopiti k oblikovanju aktualnih načrtov ZIR v primeru epidemij ali drugih naravnih nesreč; z oblikovanjem in mobilizacijo mreže prostovoljcev, mreženjem s sorodnimi organizacijami ter predstavitvijo predlogov ključnim odločevalcem, podprto s koalicijo partnerskih organizacij.

Hvala, ker ste z nami in nas po svojih najboljših močeh podpirate pri naših prizadevanjih.

Dohodnina – donacije-REPS (doc)

#acfslovenia #acfslovenija @ActiveCitizensFundSlovenija

Preberi več o projektu: POMOČ INVALIDOM in SKRB ZA DOBROBIT PSOV POMOČNIKOV v času COVID-19